Sumnju na bolest otkriva ultrazvuk

ultrazvuk

Karcinom jajnika je jedna od najpodmuklijih bolesti, jer se brzo razvija u velikom slobodnom prostoru trbuha i, budući da ne smeta drugim organima, bol se javlja tek kada masa tumora “pritisne” neki nervni završetak. Bol je u ovom slučaju prijatelj, jer pomaže da se obrati pažnja na problem i jasan je signal da nešto nije u redu.

Redovni ginekološki pregledi, pored palpatornog pregleda ginekologa (pregled prstima i spekulumom), podrazumevaju uzimanje PAPA brisa (kojim se rano mogu otkriti promene na grliću materice, ali ne i rak jajnika), kao i ultrazvuk male karlice.

Ultrazvukom se mogu otkriti promene u debljini zida i šupljini materice, ali isto tako i uvećanje jajnika, na šta treba obratiti posebnu pažnju. Ako je promer jajnika veći od 6 cm, ili je uočena tendencija porasta jajnika od pregleda do pregleda, potrebno je veoma oprezno dalje kontrolisati situaciju. Takođe, kod žena koje više nemaju menstruaciju (postmenopauza), svako uvećanje jajnika treba detaljno ispitati.

Od velike koristi jeste i tumor marker Ca 125, koji je vrlo osetljiv na malignu bolest jajnika.

Genetika nosi rizik od pojave raka jajnika

U pojedinim porodicama, maligna bolest se češće javlja, a to ukazuje na naslednu komponentu ovog oboljenja.

Rak jajnika, baš kao i rak dojke, može biti posledica izmenjenih mutiranih BRCA 1 i BRCA 2 onkogena, koji se u nekim porodicama nasleđuje. Međutim, sam izmenjen gen ne znači da će se bolest sigurno desiti, već da ženska osoba ima veću sklonost ka oboljevanju nego žene koje nemaju mutaciju ovih gena.

Mehanizam nastanka karcinoma je uopšteno govoreći sledeći: od više od 100 000 gena koje imamo, 100 su onkogeni i oni uzrokuju rak. Ako je organizam dovoljno otporan, on će biti u stanju da uništi promenjene ćelije. Međutim, zbog raznih stresnih situacija (način ishrane, zagađenost životne sredine, izloženost otrovima, gojaznost, prekomerno konzumiranje alkohola, pušenje, rana prva menstruacija, kasna menopauza, hormonske stimulacije, psihički stres )- menja se kvalitet imunološkog odgovora, maligne ćelije se razvijaju i bolest počinje da buja.

Gde će se tumor ispoljiti, zavisi od toga na kom je organu slaba tačka.

Nespecifični simptomi kriju bolest karcinoma jajnika

Simptomi karcinoma jajnika nisu specifični, i ako žena ne osluškuje organizam, i ne obraća pažnju na male promene, bolest se otkriva tek u uznapredovaloj fazi.

Najčešći simptomi su nadutost trbuha, promene u navikama pražnjenja creva, nejasni šetajući bolovi u stomaku i maloj karlici, osećaj pritiska, mučnine i žgaravice. Zato su u slučaju ovih tegoba neophodni ginekološki pregledi, a najbolje je obavljati redovne ginekološke preglede jednom godišnje, uz USG male karlice.

Ako postoji neka sumnja na karcinom jajnika, savetuje se tumor marker Ca 125.

Otkrivanje bolesti u ranoj fazi drastično uvećava mogućnost za izlečenjem

Kao i kod svih oblika karcinoma, ako se bolest otkrije u ranoj fazi, bolest je izlečiva.

Šanse za preživljavanje su mnogo manje ako je rak otkriven u poodmakloj fazi, a smrtnost je velika upravo zbog toga što se ovo podmuklo oboljenje najčešće detektuje u poznim stadijumima.

Statistika pokazuje da ako je bolest zahvatila samo jajnike, petogodišnje preživljavanje se očekuje u samo 95% slučajeva, ako se proširio lokalno u žlezde trbuha, preživljavanje se očekuje u 70% slučajeva, a ako je dijagnostifikovan kada se bolest proširila na udaljene organe – kod samo 20% pacijentkinja. Međutim, treba imati u vidu i da preživljavanje zavisi i od vrste tumora i starosti osobe.

Naime, ova vrsta karcinoma se uglavnom javlja kod starijih osoba (oko 60 godina), a u deset procenata slučajeva obolele su adolescentkinje, s tim što je kod mladih ova bolest agresivnijeg toka.

Preporučujemo prirodni preparat koji snažno podiže i aktivira vaš imuni sistem

antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.