Tipovi karcinoma kože i kako ih razlikovati?

spinocelPostoji nekoliko tipova karcinoma kože:

1. BAZOCELULARNI KARCINOM

Ovo je najčešći oblik raka kože, ali na sreću i najmanje opasan. Obično ima oblik uzdignutog izraštaja boje kože sa sjajnom perlastom ivicom, ranice koja ne zarasta ili uzdignutog čvorića s krastom koja polako raste. Ovaj oblik raka kože se veoma retko širi na druge delove kože. Ukoliko se duže vreme ne leči, može stvoriti duboke defekte kože koji ne zarastaju i zahvataju dublja tkiva.

2. AKTINIČNA KERATOZA!

Ove crveno-braon hrapave lezije kože, često prekrivene ljuspama, uglavnom se javljaju kod osoba starije i srednje životne dobi, i to na regijama koje su izložene suncu (lice, vrat, usne školjke, nadlanice i koža glave kod muškaraca bez kose). One ukazuju na intenzivno izlaganje sunčevom zračenju, a u 10-15% slučajeva mogu se transformisati u spinocelularni karcinom.

3. SPINOCELULARNI KARCINOM

Ovo je najčešći oblik raka kože koji se tipično javlja u regijama koje primaju veliku količinu sunčevih zraka. Manifestuje se ljuspom ili krastom, koja može brzo da raste. Stvara ranice koje vlaže i ne zarastaju. Ova vrsta malignog tumora se može proširiti i dati metastaze u druge delove tela, naročito ukoliko je pacijent slabog imuniteta.

4. MALIGNI MELANOM

Ovo je znatno ređi maligni tumor kože, ali je i najopasniji, jer često ima sklonost da se širi u udaljene delove tela. Najčešće je pigmentovan. Veoma retko se može javiti i u obliku ružičasti ili crvenih čvorića bez pigmentacije. Ovi tumori obično brzo rastu i zahtevaju neodložnu terapiju.

antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.