Bol kao simptom karcinoma jajnika

bol u maloj karlici


Većina žena makar u jednom trenutku u toku generativnog perioda doživi neku vrstu bola u predelu male karlice, uzrokovan nekim procesom u tkivu jajnika. U najvećem broju slučajeva, radi se o bolu izazvanom nekim bezazlenim faktorom, kao što je ovulacija ili menstruacija. Međutim, ukoliko se često ponavlja ili dugo traje, bol u predelu jajnika može predstavljati veliki problem.

Povezanost bola u predelu jajnika i karcinoma jajnika

Tačno je da žene sa karcinomom jajnika osećaju bol u maloj karlici, nelagodnost, nadimanje i pritisak u trbuhu. Ukoliko ovi simptomi traju više od nekoliko nedelja, ili se ponavljaju, preporučljivo je obratiti se lekaru, kako bi se izvršili potrebni pregledi za isključivanje ozbiljnijeg uzroka pomenutih simptoma. Kod nekih žena, sumnja na prisustvo karcinoma jajnika može se javiti kada se na rutinskom godišnjem pregledu utvrdi postojanje promene u tkivu jajnika, bez prethodno prisutnih drugih simptoma bolesti. Takođe, ni samo prisustvo promene u tkivu jajnika ne znači sigurno malignitet, već je potrebno odgovarajućim dodatnim dijagnostičkim procedurama otkriti prirodu prisutne promene.

Benigni uzroci bola u maloj karlici

Mnogo češći, a benigni uzroci bola u maloj karlici su uzrokovani prisustvom:

  • Ciste na jajniku
  • Sindroma policističnih jajnika (PCOS)
  • Endometrioze
  • Inflamatornih bolesti male karlice (PID)

Kada se ispituju uzroci pojave pelvičnog bola, obraća se pažnja na intenzitet bola, njegovo trajanje, lokalizaciju i širenje (projekciju) bola. Takođe, vrlo je važno detetktovati neke udružene simptome koji mogu pomoći u diferencijalnoj dijagnozi (neregularno menstrualno krvarenje, gubitak na težini, i drugi).

Redovni ginekološki pregledi

Redovni ginekološki pregledi su najbolji način praćenja stanja reproduktivnih organa, i najbolji način za blagovremeno otkrivanje i sprovođenje dijagnostičkih i terapijskih procedura za rešavanje potencijalnih zdravstvenih problema. Većina malignih bolesti, ukoliko se otkrije na vreme, ima dobru prognozu, sa velikim procentom uspešnog lečenja.

Potpuno prirodni preparat za podizanje imunološkog sistema organizma

antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 Forte je prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu bolesti.