Tumori bubrežnog parenhima

BENIGNI TUMORI

ANGIOMIOLIPOM (BUBREŽNI HAMARTOM)

pacMogu biti solitarni ili multipli (u sklopu tuberozne skleroze). Rastu pretežno ekspanzivno. Histološki: masno tkivo, krvni sudovi, glatki mišići. Rastu polako i ne dovode do pojave simptoma dok ne dosegnu veće dimenzije.

Prvi simptom: bol u lumbalnoj regiji (posledica krvarenja u sam tumor).
Otkrivaju se slučajno: ultrazvukom, CT. Brojni patološki krvni sudovi karakteristični su za ovaj tumor, kao i za karcinom (angiografija ih ne može različiti).
Terapija je kod solitarnih hirurška – najčešće radikalna nefrektomija.

 

MALIGNI TUMORI

NEFROBLASTOM (WILMS-OV TUMOR)

Javlja se kod dece u vidu palpabilne mase u abdomenu.
Terapija podrazumeva radikalan hirurški zahvat i hemioterpiju. Prognoza zavisi od stadijuma bolesti, metastaze su česte u jetri i plućima.

ADENOKARCINOM BUBREGA (HIPERNEFROM)

Pojavljuje se češće u muškaraca, najčešće u šestoj deceniji. Etiologija je nejasna, češće oboljevaju pušači. To je okrugao ili ovalan tumor koji raste ekspanzivno ili infiltrativno, ima pseudokapsulu, moguće sekundarne promene: nekroze, krvarenja, kalcifikacije.
U kliničkoj slici dominiraju hematurija, paraneoplastični sindrom, bol u lumbalnoj regiji, palpabilna masa u abdomenu (uznapredovala bolest). Relativno brzo se javljaju metastaze u pluća i kosti.

Dijagnoza: Ultrazvukom se slučajno otkriva pri pregledu drugih organa, inf.urografija (dislokacija, elongacija, deformacija kaliksa), CT, renalna angiografija (hipervaskularizovan tumorski proces), venokavografija (prodor tumora u bubrežnu i donju šuplju venu). Uraditi i P/A pluća i scintigrafiju kosti radi isključenja metastaza na kostima.
Th: hirurška, radikalna nefrektomija.

antikarcionm-primed13-forte

PRIMED 13 Forte je prirodni proizvod na bazi meda i gljive kordiceps koji je vrlo efikasan u jačanju organizma, detoksikaciji i kao jak antioksidans u prevenciji i samoj terapiji kod benignih i malgnih promena i nastajanja metastaza. Ukoliko organizam slabi iz bilo kog razloga ili osoba ima osećaj nedovoljne energije ili se pak nakupljaju štetni metaboliti usled nekih zdravstvenih tegoba tu je PRIMED 13 Forte.