Tumori kostiju

Tumor kostijuTumori kostiju, ako nastanu u kosti, primarni su tumori i mogu biti benigni ili maligni, dok su sekundarni tumori oni koji nastaju metastazom iz drugih tkiva.

Benigni tumori kostiju

Benigni tumori kostiju nemaju niti jednu od osobina malignih tumora, odnosno nemaju recidive, ni metastaze i građeni su od tkiva koje je slično normalnom tkivu. Ovi tumori se lako odstranjuju iz kosti i mogu se zameniti koštanim tkivom pacijenta ili čuvanim koštanim tkivom. Benigni tumori su hondromi ili enhondromi. Hondromi se najčešće javljaju u kostima ruku i nogu, a često se otkriva frakturama tih kosti.

Hondromi su najsličniji cistama, ali se od cisti razlikuju po sadržaju. Najčešći benigni tumori kosti su egzostoze (izrasline obavijene hrskavicom). U svakom slučaju benigni tumori su izlečivi i prognoze su za većinu pacijenata jako dobre.

Maligni tumori kostiju

Maligni tumori kostiju su progresivni i često stvaraju recidive (pojavljuju se ponovo na istom mestu s kog je već odstranjen tumor), te često metastaziraju na druga tkiva, a prenose se putem krvi i limfe. Neki od primarnih malignih tumora su: maligni limfogranulom, maligni neurinom, limfosarkom, plazmocitom i osteosarkom. Maligni tumori koji se razvijaju u drugim tkivima i organima, mogu metastazirati i u kostima.

Metastatski tumori kostiju

Metastatski tumori kostiju su najčešće karcinomi (tumori građeni od epitelnih ćelija). Metastaze se na kosti proširuju putem krvi, te uzrokuju stvaranje sekundarnog tumora. Struktura kostiju tako slabi, što često dovodi do patoloških fraktura, te se na taj način otkriva i prisutnost tumora.

Potpuno prirodni preparat za podizanje imunološkog sistema organizma

antikarcionm-primed13-forte

Prirodni preparat PRIMED 13 Forte je efikasno sredstvo, čije je antitumorsko dejstvo višestruko potvrđeno. PRIMED 13 Forte je jak antioksidans koji ne dozvoljava nastanak malignih bolesti i kada se bolest javi on sprečava dalji rast malignog tumora i sprečava nastanak metastaza.