Karcinom endometrijuma

karcinom endometrijuma

Karcinom endometrijuma nastaje kada se u  ćelijama materične sluznice (endometrijuma) pokrene abnormalan rast i umnožavanje.  Endometrijalni karcinom se još naziva i karcinom materice.

Karcinom endometrijuma se najčešće javlja kod žena starijih od 50 godina. U najvećem broju slučajeva se otkriva u ranom stadijumu, dok se još nije proširio van materice. Karcinom endometrijuma je izlečiv ukoliko se otkrije u ranijem stadijumu.

Uzrok nastanka karcinoma endometrijuma

Najčešći uzrok nastanka karcinoma endometrijuma je prevaga estrogena nad progesteronom. Pod uticajem estrogena endometrijum zadebljava, postaje višeslojan. Ako se takvo stanje endometrijuma održava pod uticajem ovog hormonskog disbalansa, u ćelijama endometrijuma se može pokrenuti abnormalan rast i razvoj.

Žene koje imaju hormonske poremećaje u većem su riziku da posle 50.te godine života razviju karcinom endometrijuma.

Najčešći simptomi ovog karcinoma su:

  • Krvarenje iz materice koje nije u vezi sa mesečnim ciklusom
  • Bol tokom seksualnog odnosa
  • Pelvični bol

Karcinom endometrijuma se dijagnostikuje biopsijom endometrijuma. Histološkim pregledom uzorka dobijenog biopsijom, pod mikroskopom se otkrivaju maligne ćelije.

Glavni tretman karcinoma endometrijuma je hiruško otklanjanje materice zajedno sa okolnim strukturama – grlić materice, jajnici i jajovodi. Ova intervencija se naziva histerektomija sa salpingoooforektomijom. Propratna terapija karcinoma endometrijuma je radioterapija, hemioterapija i hormonska terapija.

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.