Karcinom bubrega

Karcinom bubrega počinje da se razvija od ćelija bubrežnog tkiva.

Kod odraslih, u najvećem broju slučajeva radi se o karcinomu bubrežnih ćelija (oko 90%). Kod dece je češća pojava druge vrste tumora bubrega koji se zove Wilmsov tumor.

Prema nekim podacima, postoji porast obolevanja od karcinoma bubrega. Mogući razlog je zapravo lakša detekcija i postavljanje dijagnoze upotrebom novih tehnologija u medicini. Veliki broj tumora bubrega se otkriva u ranoj fazi, kada je prognoza značajno povoljnija.

Simptomi karcinoma bubrega, kao i u slučaju drugih malignih bolesti, su nesigurni i nespecifični u ranoj fazi. Kako karcinom raste, dolazi do pojave nekih simptoma koji mogu da probude sumnju na postojanje procesa u bubrezima.

  • Krv u urinu je čest simptom. Uglavnom se radi o bezbolnom krvarenju, a boja urina varira od bledo crvene do boje koka kole, u zavisnosti od izraženosti i lokalizacije krvarenja.
  • Bol u donjem delu leđa, ispod rebarnog luka koji ne prolazi
  • Gubitak apetita
  • Neobjašnjiv gubitak težine
  • Konstantan umor
  • Groznica koja se ponavlja (intermitentna)

Dijagnoza karcinoma bubrega postavlja se kliničkim pregledom, laboratorijskim analizama, metodama vizualizacije. Za definitivnu potvrdu prisustva malignog procesa potrebno je uraditi analizu delića tkiva bubrega dobijenog biopsijom.

Karcinomi bubrega koji se otkriju u ranom stadijumu, kada su ograničeni samo na tkivo bubrega, imaju bolju prognozu od karcinoma otkrivenih u uznapredovaloj fazi. Zbog toga, važno je da se svaki od gore navedenih mogućih simptoma ozbiljno shvati i ispita, posebno ukoliko se ponavlja ili duže traje.