Benigna hiperplazija prostate povećava rizik od karcinoma.

Benigna hiperplazija prostate je dobroćudno uvećanje prostate, koje imaju gotovo svi muškarci već od pedesetih i šezdesetih godina. Nastaje zbog smanjene funkcije prostate i umnožavanja ćelija koje nisu aktivne. Ipak, u trenutku kada dođe do uticaja više različitih faktora, kao što su starije životno doba ili pozitivna porodična anamneza, šanse za dobijanje karcinoma prostate se kod ovih pacijenata povećavaju, zbog čega je potrebno redovno obavlati preglede, naročito ukoliko postoje tegobe.
Od karcinoma prostate u Srbiji godišnje oboli između 2.000 i 2.300 muškaraca. Nažalost, nema preciznih podataka koji oblik karcinoma je u pitanju, koliko je proširen, kao ni detaljnih podataka o pacijentu, koji bi bili dragoceni za kliničare. Prema statistikama, taj broj se povećava iz godine u godinu, i tako je generalno u celom svetu. Ipak, još nije precizirano da li obolelih zaista ima više, ili se oni sada jednostavno bolje dijagnostikuju. Postoje neke naznake da je ipak u pitanju pravovremena dijagnostika.
Karcinom prostate već u 50-toj godini
Ranije je karcinom prostate bila bolest starije muške populacije, nakon 70. godine života. Danas je ova bolest u metastatskoj fazi sve češća u pedesetim godinama, kod muškaraca koji su radno aktivni, dobre kondicije, bez pridruženih bolesti. Nažalost, ako se maligna bolest javi u mlađem dobu, bolest je agresivnija.
Više faktora uzrokuju karcinom prostate
Karcinom prostate ne prouzrokuje jedan faktor, nego više njih, počevši od genetskih, pa sve do životne sredine. Najvažniji predisponirajući faktori su starije životno doba, pripadnost crnoj rasi i pozitivna porodična anamneza, što znači da je oboleo blizak član porodice od karcinoma prostate – otac ili brat. Što je muškarac stariji, šansa da dobije karcinom prostate je veća. Ova bolest se ne javlja kod dece.
Početni simptomi slični benignoj hiperplaziji prostate.
Pacijent se žali na češće mokrenje, posebno tokom noći, nema osećaj da se potpuno izmokrio, mlaz je kratak, isprekidan. Ponekad se može naći krv u mokraći ili spermi. U takvim slučajevima potrebno je obaviti pregled kod urologa.
Kako se on najpreciznije dijagnostikuje?
Urolog najpre obavi klinički pregled prostate i uradi PSA test iz krvi. Ako ovi nalazi odstupaju od normale, radi se biopsija prostate. Ukoliko se histopatološki potvrdi karcinom prostate, pacijent radi skener ili magnetnu rezonancu abdomena i male karlice i rendgen ili eventualno skener pluća, kao i scintigrafiju koštanog sistema. Zatim se prikazuje konzilijumu, gde urolog, radioterapeut i medikalni onkolog donose odluku o najboljem načinu njegovog lečenja.
Individualni pristup lečenju
Svaki pacijent je slučaj za sebe i izuzetno je važno individualizovati terapiju. To je bolest čije lečenje, ako se znalački sprovodi, traje godinama. Modernim terapijama se znatno produžava život pacijenta i praktično se karcinom prevodi u hroničnu bolest. To je veliki uspeh i istovremeno veliki izazov za lekare koji se bave lečenjem karcinoma prostate.
Hirurška kastracija u lečenju metastatskog karcinoma prostate
Muški polni hormoni potenciraju širenje karcinoma prostate. Obostrana hirurška kastracija, koja podrazumeva odstranjivanje testisa, ili lekovi koji blokiraju stvaranje muških hormona, primenjujuse kao primarni pristup u lečenju metastatskog karcinoma prostate. Oni uspešno kontrolišu bolest u skoro 80-90 posto bolesnika. Nažalost, njihovo pozitivno dejstvo traje dve-tri godine, kada bolest ponovo počinje da napreduje.
PRIMED 13 FORTE JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI MEDA, MEDICINSKIH GLJIVA KORDICEPS, ŠITAKE I REIŠI SLOMLJENE SPORE, OBOGAĆEN JEZGROM KAJSIJINE KOŠTICE.
PRIMED 13 FORTE se preporučuje kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Aktivni sastojci preparata poboljšavaju opšte stanje organizma i ispoljavaju snažno imunomodulatorno, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Direktno imunostimulativno, antioksidativno i antimikrobno dejstvo štite organizam od nastanka bolesti, a ukoliko je bolest prisutna, podstiču brži oporavak. U toku tretmana malignih bolesti, pružaju podršku imunološkom sistemu i štite zdrave ćelije od štetnog dejstva hemioterapije i terapije zračenjem.