Prvi i suptilni simptomi raka jednjaka

Kada govorimo o raku uopšteno, vrlo je važno upoznati se sa suptilnim simptomima koji se javljaju u najranijoj fazi razvoja raka. Poznavanjem svog tela i prepoznavanjem svih neobičnih promena možete prepoznati rak jednjaka na vreme i povećati šanse uspešnog izlečenja.
Neobjašnjivi gubitak telesne težine
Postoje brojni potencijalni uzroci neobjašnjivog naglog mršavljenja, a rak jednjaka je jedan od njih. Naučnici veruju da je za to odgovorno otežano gutanje, zbog čega obolela osoba vremenom počinje sve manje i manje da jede. Ukoliko ste u posljednje vreme počeli da intenzivnije pazite na svoje prehrambene navike i da redovno vežbate, mršavljenje je potpuno normalan i očekivan ishod i nije razlog za brigu.
Teškoće sa gutanjem hrane.
Nažalost, većina simptoma raka jednjaka se javlja tek kada je bolest uznapredovala. Jedan od simptoma koji se može primetiti i u najranijem stadijumu razvoja bolesti je otežano gutanje. U početku oboleli bira samo mekšu hranu i duže žvaće tvrđu hranu. Vremenom se javljaju i problemi i sa gutanjem svih vrsta namirnica. Rak jednjaka može stvoriti osećaj kao da je hrana zastala u grlu. Teškoće sa gutanjem hrane su posledica raka koji raste i širi se, što uzrokuje sužavanje jednjaka.
Hronična gorušica
Veliki broj ljudi ima problema sa goručicom, ali hronična gorušica koja traje nekoliko sedmica može biti razlog za zabrinutost, pogotovo ako se uz nju javljaju i neki drugi simptomi. Osećaj žarenja na području grla i jednjaka je jedan od prvih simptoma raka jednjaka. Hronična gorušica je upozoravajući simptom raka jednjaka i definitivno je nešto što se ne sme ignorisati.
Bolovi u grudima
Bolovi u grudima mogu biti uzrokovani nizom različitih bolesti, a jedna od njih je i rak jednjaka.  Neke osobe često osećaju bolove u grudima nakon obroka, pogotovo ako je obrok bio obilan. Rak jednjaka uzrokuje bolove u prsima koji se šire prema leđima,i koji su praćeni gorušicom.
Hronični kašalj
Hronični kašalj koji traje duže od mesec dana je dovoljan razlog da se obratite lekaru. Hroničan kašalj, praćen otežanim gutanjem, je jedan od najčešćih simptoma raka jednjaka. Hronični kašalj je zapravo posledica vraćanja želučane kiseline u jednjak.
Bolovi u grlu i leđima
Rak jednjaka u početku uzrokuje blagu bol na području leđa koja postaje intenzivnija kako bolest polako uznapreduje. Ako su bolovi u leđima popraćeni bolovima u grlu, potrebno je potražiti lekarsku pomoć.
Povraćanje
Povraćanje je jedan od najčešćih i najneprijatnijih simptoma raka jednjaka. Rak jednjaka uzrokuje skupljanje želuca što drastično otežava varenje hrane. Pojačano lučenje pljuvačke je takođe jedan od simptoma raka jednjaka jer organizam pokušava da na drugačije načine svari hranu.
Grub i dubok glas
Hronična gorušica nakon nekog vremena uzrokuje promene u glasu. Glas postaje sve grublji i dublji. Nažalost, promene u glasu se po pravilu javljaju u najkasnijim stadijima raka jednjaka, odnosno kada grlo i jednjak postanu jako nadraženi.
Hronični umor
Hronični umor je simptom svake vrste raka. Rak jednjaka iscrpljuje organizam i narušava sposobnost organizma da apsorbuje i iskorišćava hranjive materije iz hrane. Sve to pogoršava simptome i otežava organizmu da se izbori sa ovom opakom bolešću.
PRIMED 13 forte je prirodni preparat na bazi meda i medicinskih gljiva reiši, kordiceps i šitake, dodatno obogaćen jezgrom koštice kajsije. PRIMED 13 FORTE se preporučuje:
osobama sa oslabljenim imunitetom
u prevenciji i tretmanu infektivnih i toksičnih oštećenja jetre, bubrega i drugih vitalnih organa
kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti.Aktivni sastojci preparata poboljšavaju opšte stanje organizma i ispoljavaju snažno imunomodulatorno, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Direktno imunostimulativno, antioksidativno i antimikrobno dejstvo štite organizam od nastanka bolesti, a ukoliko je bolest prisutna, podstiču brži oporavak. U toku tretmana malignih bolesti, pružaju podršku imunološkom sistemu i štite zdrave ćelije od štetnog dejstva hemioterapije i terapije zračenjem.