Tumor markeri u dijagnozi karcinoma jajnika

Karcinom jajnika se najčešće otkriva kasno, kada su mogućnosti lečenja ograničene. Procena je da se u Srbiji od 750 novih slučajeva ove bolesti godišnje, svega 30 odsto karcinoma jajnika otkrije u ranoj fazi kada je procenat izlečenih žena 90 odsto.
Tegobe tek kada bolest napreduje.
U početku najčešće nema simptoma, a tegobe postanu jedva primetne kada bolest uznapreduje. Ukoliko postoje, simptomi raka jajnika najčešće uključuju gastroenterološke probleme, poput nadutosti, štucanja, učestalog pražnjenja bešike i creva. Tek detaljnim pregledom, koji podrazumeva ultrazvuk, CT marker i magnetnu rezonancu, može da se dođe do dijagnoze.
Tumor markeri u dijagnozi karcinoma jajnika
Tumor markeri mogu da budu pokazatelji, ali nisu potpuno pouzdano dijagnostičko sredstvo. Oni mogu da budu u granicama referentnih vrednosti, a da bolest ipak postoji. Isto tako, mogući su i obrnuti slučajevi. Kako su do sada pokazale organizovane akcije preventivinih pregleda, tumor markeri otkrivali su bolest u 20 odsto slučajeva. Oni su značajni, ali nisu nepogrešivi. Zbog toga je potrebno udružiti dostupna dijagnostička sredstva.
Multidisciplinarni tip lečenja
Boljem lečenju ovog agresivnog tumora doprineo je razvoj biološke terapije i novih lekova. Ipak, dodatna savremena terapija koja već postoji u drugim zemljama. Najvažniji su lekovi l koji se koriste za održavanje bolesti u mirnoj fazi, ali i određene vrste citostatika. Ipak, lečenje i tada treba da ostane multidisciplinarno, jer se pokazalo da takva metoda daje najbolje rezultate. To podrazumeva hirurgiju, hemioterapiju i biološku terapiju, u zavisnosti od stanja pacijenta.
Operacija od presude važnosti
Operacija je često od presudne važnosti. Nakon što se izvrši intervencija, uzorak se šalje na patohistološku analizu, gde se maligna bolest definitivno potvrđuje. Nakon toga se primenjuje hemioterapija, u kombinaciji sa drugim lekovima. Pacijentkinjama koje se nalaze u trećem i četvrtom stadijumu bolesti, kombinacija biološke terapije i hemioterapije može da bude najbolja priprema za hirurgiju.
PRIMED 13 FORTE je prirodni preparat na bazi meda i medicinskih gljiva kordiceps, reiši i šitake, dodatno obogaćen jezgrom koštice kasije. PRIMED 13 FORTE se preporučuje osobama sa oslabljenim imunitetom, a takođe i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Aktivni sastojci preparata poboljšavaju opšte stanje organizma i ispoljavaju snažno imunomodulatorno, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Direktno imunostimulativno, antioksidativno i antimikrobno dejstvo štite organizam od nastanka maligne bolesti, a ukoliko je bolest prisutna, podstiču brži oporavak. U toku tretmana malignih bolesti, pružaju podršku imunološkom sistemu i štite zdrave ćelije od štetnog dejstva hemioterapije i terapije zračenjem.