Rizik raste sa godinama

Karcinom debelog creva nastaje kao posledica kompleksne i nedovoljno razjašnjene interakcije genetskih faktora i činilaca spoljašnje sredine i može se javiti kao sporadična, nasledna i familijarna bolest. Sporadični karcinom debelog creva čini oko 70% svih slučajeva i najčešće se javlja kod osoba starijih od 50 godina, verovatno kao rezultat uticaja načina ishrane i faktora spoljašnje sredine.

Obzirom na to da oko 90 odsto svih novoobolelih ima više od 50 godina, porast njihovog broja poslednjih decenija može se delimično objasniti starenjem populacije. S druge strane, nasledna forma karcinoma debelog creva čini oko pet odsto slučajeva i iza nje stoje jasne genetske predispozicije.

Za razliku od naslednog, u slučajevima familijarnog kolorektalnog karcinoma, koji čini od 20 do 25% slučajeva, nema otkrivene genetske predispozicije, a broj obolelih u jednoj porodici suviše je veliki da bi se govorilo o sporadičnom kolorektalnom karcinomu. Faktori rizika za nastanak bolesti su brojni, pri čemu neki imaju veći, neki manji značaj, dok je za izvesne faktore rizika uticaj na nastanak bolesti pod znakom pitanja.

Fatalni polipi kao uzrok nastanka karcinoma debelog creva

Najveći broj karcinoma debelog creva nastaje iz polipa. Njihovo prisustvo u debelom crevu povećava rizik od raka ne samo kod samih pacijenata, već i kod njihovih rođaka u prvom kolenu. Više od 90% dijagnostifikovanih polipa se nikada ne razvije u karcinom.

Polipi čija je veličina ispod 10mm imaju rizik od pojave karcinoma manji od 1 odsto, dok se kod polipa većih od 20mm taj procenat penje na 5o odsto. Patohistološke karakteristike polipa, kao što su veličina iznad deset milimetara, tubulovilozna ili vilozna komponenta i visok stepen displazije, povezane su sa povećanim rizikom od nastanka karcinoma.

Ishrana kao prevencija nastanka karcinoma debelog creva

Ishrana koja redukuje rizik od karcinoma debelog creva treba da obiluje žutim i narandžastim namirnicama, budući da one sadrže visok nivo moćnog antioksidansa beta-karotena. To su npr šargarepa, batat i bundeva. namirnice bogate vlaknima ne samo da smanjuju rizik od ove vrste kancera već pospešuju celokupno zdravlje.

To su smeđi pirinač, orasi, semenke, pasulj, jabuke, kruške, brokoli, ovas… Pored pravilnog izbora namirnica, važno je opredeliti se za odgovarajući metod kuvanja, pošto pržena i masna hrana obiluje kancerogenim materijama.

Preporučujemo upotrebu PRIMED 13 FORTE preparata

antikarcinomPrimed 13 forte je  je prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antioksidativno i zaštitno antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju.

Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata. Preporučuje se kao pomoćno sredstvo u prevenciji i terapiji malignih bolesti.