7 simptoma karcinoma jednjaka

jednjakKarcinom jednjaka, kao i većina malignih bolesti se retko na početku manifestuje karakterističnim simptomima. Najčešće, kada se dijagnoza postavi, bolest je u odmaklom stadijumu, kada su mogućnosti za uspešno lečenje ograničene.

Sledeći simptomi mogu ukazati na postojanje karcinoma jednjaka:

 1. Nenameran gubitak težine
  Ukoliko primetno gubite na težini, a ne pridržavate se neke od restriktivnih dijeta, trebalo bi da se javite lekaru kako bi se uradile neke osnovne analize radi isključivanja bolesti. Gubitak na težini je najmanje specifičan znak, on prati razna stanja i bolesti, i prisutan je kod svih vrsta karcinoma.
 2. Bolno i otežano gutanje
  Bolno i otežano gutanje je jedan od najčešćih simptoma karcinoma jednjaka. Prisutan je osećaj iritacije i pritiska u grlu. Za razliku od prehlade, koja je takođe praćena bolovima u grlu, bol kod karcinoma je stalno prisutan.
 3. Promuklost
  Promuklost takođe može biti prisutna kod karcinoma jednjaka, ali nije specifičan simptom. Ukoliko promuklost postoji duže od 2-3 nedelje, trebalo bi da se posavetujete sa vašim lekarom o mogućim uzrocima.
 4. Hroničan kašalj
  Kašalj koji traje duže od 2-3 meseca se smatra hroničnim. Nakon nekih respiratornih infekcija, kašalj ostane dugo prisutan, ali ako ne prolazi ni nakon 3 meseca, svakako bi trebalo obratiti pažnju i javiti se lekaru.
 5. Gorušica
  Gorušica se opisuje kao osećaj “pečenja” iza grudne kosti, i često je prisutna kod karcinoma jednjaka. Međutim, kako ona može postojati i kod raznih benignih stanja, ne treba svaku gorušicu odmah pripisati malignitetu.
 6. “Knedla u grlu”
  Kako karcinom raste, tako se smanjuje njegov lumen, pa može postojati zastoj hrane, što se oseća kao “knedla u grlu”.
 7. Štucanje praćeno bolom ili otežanim gutanjem
  Ukoliko imate česte “napade” štucanja, praćene bolom i otežanim gutanjem, trebalo bi da posetite vašeg lekara. Ovi simptomi, kada su zajedno prisutni, mogu da ukažu na karcinom.

U prevenciji i tretmanu karcinoma mogu se koristiti različiti preparati. Od PRIMED preparata preporučujemo PRIMED 13 Forte.

primed-13-forte

PRIMED 13 Forte je prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitaka, uz dodatak jezgra koštice kajsije.

Preparat pomaže jačanje imunološkog odgovora i opšteg zdravlja.

Ispoljava antioksidantnu aktivnost, i preporučuje se u prevenciji, ili kao pomoćno sredstvo u tretmanu malignih bolesti.