Ishrana, glavni faktor rizika za karcinom debelog creva.

Karcinom debelog creva spada u najčešće zloćudne tumore u našoj populaciji. O velikoj raširenosti ovog tumora govori i činjenica da je po učestalosti uzroka smrtnosti od malignih bolesti karcinom debelog creva na drugom mestu, iza karcinoma dojke kod žena i karcinoma pluća kod muškaraca.

Osim tradicionalnog načina ishrane u kome preovlađuju pečena ili pržena crvena mesa, mesne prerađevine, dimljeni proizvodi, konzervirana hrana, i način pripreme hrane u kome dominira prženje i pečenje, ima značajnog udela u povećanom broju tumora debelog creva:

Ishrana je glavni faktor rizika za nastanak karcinoma debelog creva. U drugu grupu faktora rizika spadaju genetski faktori odnosno nasleđe, a u treću hronične zpaljenske bolesti debelog creva. Od ostalih faktora najznačajniji su gojaznost i fizička neaktivnost.

Zdrav način ishrane podrazumeva što veći unos vlaknaste hrane, svežeg voća i povrća (posebno zaštitno dejstvo imaju kupus, kelj, karfiol, brokoli). Previše crvenog mesa u ishrani i nasuprot tome premalo namirnica koje su bogate vlaknima poput voća, povrća, celovitih žitarica je nešto što se u ishrani treba menjati u cilju prevencije karcinoma debelog creva. Navedene namirnice i hrana kuvana na nižim temperaturama štite sluzokožu creva od upale i nastanka polipa iz kojih se posle nekoliko godina razvije karcinom. Pečenje i prženje hrane pogoduju nastanku materija koje povećavaju rizik od raka debelog creva. Takav efekat nema kuvanje hrane na nižoj temperaturi. Naravno, da bolji efekat od kuvane ima sirova hrana koja treba da bude zastuoljena u ishrani u određenoj meri u vidu svežeg voća, povrća. Povoljan način ishrane predstavlja mediteranska kuhinja u kojoj se često upotrebljava maslinovo ulje koje sadrži polifenole, sirovo povrće (paprika ima likopen, luk organske sulfide), riba. Zaštitni efekat ima i unošenje kalcijuma, selena, C, E i B vitamina, folata.

Iako je jedan od najučestalijih, rak debelog creva istovremeno spada u retku grupu malignih tumora koji se mogu u potpunosti prevenirati. Preventivni, skrining pregledi su važan način preventive raka debelog creva, Otkrivanje polipa, koji se u većini slučajeva pretvaraju u rak, i njihovo uklanjanje, u potpunosti sprečava razvoj zloćudnog tumora debelog creva. Neophodno je da se svi stariji od 50 godina,koji su u najvećem riziku od pojave ove vrste maligne bolesti, podvrgnu preventivnim pregledima, testu na okultno krvarenje u stolici, rektosigmoidoskopiju i kolonoskopiju. Prevencija ovog karcinoma je vrlo važna jer bolest u ranim fazama ne daje nikakve tegobe. Simptomi se pojavljuju tek kad karcinom uzme maha, a klinička slika uznapredovalih tumora razlikuje se kod leve i desne polovine debelog creva. Karcinom desne polovine debelog creva daje znakove malokrvnosti, uz prateći gubitak na telesnoj težini. Moguća je pojava bolova u desnoj polovini trbuha. Tumori leve polovine debelog creva uzrokuju pojavu sveže krvi u stolici, poremećaj pražnjenja creva, proliv ili zatvor, gubitak na telesnoj težini i bolove u levoj polovini trbuha. Tumori samog završetka debelog creva, pored krvi u stolici, mogu da se manifestuju i lažnim nagonom za pražnjenje.

Fizička neaktivnost i gojaznost imaju značajnu ulogu u povećanom riziku za nastanak maligniteta debelog creva. Više od 50 različitih studija je pokazalo da rizik za nastanak raka debelog creva opada za četvrtinu kod osoba koje imaju redovnu fizičku aktivnost. Redovna aktivnost smanjuje zapaljenske procese u sluznici cerva, poboljšava transport sadržaja kroz creva čime se smanjuje izloženost sluznice štetnim faktorima. Smanjuje se nivo insulina i drugih hormona koji pomažu rast tumora. Fizička aktivnost smanjuje telesnu težinu i procenat telesnih masti, što takođe doprinosi smanjenju rizika od raka debelog creva.

Primed 13 forte je prirodni preparat koji se svojim imunostimulativnim dejstvom preporučuje kao efikasno sredstvo u prevenciji karcinoma, kao i u toku tretmana malignih bolesti. Aktivni sastojci preparata pokazuju snažno imunostimulativno, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Svojim delovanjem sprečavaju nastanak bolesti i ukoliko je bolest već prisutna, ubrzavaju oporavak i proces ozdravljenja. U toku tretmana malignih bolesti, pružaju podršku imunološkom sistemu i štite zdrave ćelije od štetnog dejstva radioterapije i hemioterapije.