Biološki lek za rak dojke

Pregled dojkeUobičajna biološka terapija koja se koristi za rak dojke je Hercepin (trastuzumab). Druge vrste uključuju lapatinib (Tykerb) i sunitinib (Suten).

Šta je Herceptin?

Hercepin je vrsta ciljane terapije za rak dojke. To je monoklonsko antitelo, što je jedna vrsta biološke terapije kancera. Monoklonsko antitelo je antitelo koje se može napraviti u labaratoriji u velikim količinama. Antitela su molekuli koje prirodno naš imuni sistem priozvodi. Prirodno, njihova uloga je da potraže strane ćelije – bakterije i viruse, na primer – i da ih ubiju. Antitela napravljena u labaratoriji se mogu dizajnirati da traže određene ljudske ćelije. Hercepin cilja na ćelije raka dojke.

Negde između 15 i 25 od 100 pacijenata sa rakom dojke će verovatno reagovati na lečenje sa Hercepinom. 

Njihove kancer ćelije imaju veliku količinu proteina zvan HER2Neu ili erbB2. Ovaj protein je receptor faktora rasta. On prenosi signale od spoljnjeg ka unutrešnjem delu ćelije, što čini da ćelija raste. Hercepin antitelo se pričvrsti na proteinski receptor i blokira ga, tako da više ne može reći ćeliji da raste. Hercepin, takođe, povećava efekat lekova hemioterapije na ćelije raka dojke.

Vodič za Hercepin kod ranog raka dojke

Herpecin se preporučuje kao način lečenja za žene sa HER2 pozitivnim ranim rakom dojke. Žene koje su pogodne za lečenje sa Hercepinom dobijaju ga kroz vene sveke tri nedelje u toku jedne godine. Hercepin za rani rak dojke možete dobiti ako:

  • su vaše ćelije testirane i pozitivne na HER2
  • ste završili sa operacijom i hemioterapijom (ponekad i sa    radioterapijom).
  • su rezultati ispitivanja vašeg srca uredni.
  • nemate neko zabrinjavajuće srčano oboljenje.

Tokom lečenja Hercepinom, treba uraditi pregled srca pre nego što počnete sa lečenjem  i svaka tri meseca tokom vašeg lečenja.U slučaju bilo kakvog znaka da ovaj lek utiče na srce, terapija se obustavlja.

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.