Karcinom pankreasa

Karcinom pankkancer-pankreasareasa je rak organa koji luči enzime koji pomažu varenje i hormone koji pomažu regulisanje metabolizma šećera.
Karcinom gušterače, kako se drugačije naziva karcinom pankreasa, često ima lošu prognozu, čak i kada se dijagnostikuje rano. Karcinom pankreasa ima najlošiju prognozu od svih tumora digestivnog sistema, on je 4-ti po redu uzrok smrti od maligniteta kod muškaraca, a 5-ti kod žena u svetu. Karcinom pankreasa se obično širi brzo i retko se otkriva u ranoj fazi, što je glavni razlog zašto je vodeći uzrok smrti.

Rano prepoznavanje simptoma karcinoma pankreasa bi moglo da spase mnoge bolesnike sa ovom bolešću. Nažalost, rani znaci i simptomi karcinom pankreasa često izostaju, ili su potpuno nespecifični i lako se mogu zameniti sa simptomima bolesti drugih okolnih organa. Simptomi se možda uopše neće pojaviti sve dok karcinom pankreasa toliko ne uznapreduje da kompletno hirurško uklanjanje nije ni moguće.

Simptomi koji se mogu pojaviti

Kada se pojave znaci i simptomi, oni mogu uključivati:
– Neodređen bol u gornjem delu stomaka koji može da zrači u leđa,
– Tegobe sa varenjem,
– Mučnina sa dijarejom,
– Gubitak apetita,
– Gubitak telesne težine,
– Nagli nastanak šećerne bolesti tip 2,
– Depresija,
– Žuta prebojenost kože i beonjača (žutica).

Još uvek nije otkriveno šta izaziva karcinom pankreasa. Oko 90 procenata karcinoma pankreasa počinje u ćelijama koje oblažu kanale pankresa i služe za sprovođenje njegovog soka. To su adenokarcinomi. Retko, karcinom može nastati u ćelijama koje proizvode hormone pankreasa (karcinomi endokrinog dela pankresa).

Faktori koji povećavaju rizik nastanka raka pankreasa

Faktori koji mogu povećati rizik od nastajanja karcinom pankreasa uključuju:

– Starija životna dob, najčešće u sedmoj i osmoj deceniji života,
– Gojaznost,
– Hronično zapaljenje pankreasa (pankreatitis),
– Dijabetes,
– Lična ili porodična istorija postojanja karcinoma pankreasa,
– Pušenje.

Lečenje karcinoma pankreasa zavisi od stadijuma i lokacije karcinoma, kao i starosti pacijenta i njegovog opšeg zdravstvenog stanja.
Osnovni cilj lečenja karcinoma pankreasa je da se eliminiše karcinom, ukoliko je to moguće. Dva glavna razloga zbog kojih se ne može primeniti hirurgija su prisustvo udaljenih metastaza (najčešće jetra i trbušna maramica) i zahvaćenost tumorom okolnih velikih krvnih sudova. Kada hirurško lečenje nije opcija, fokus lečenja je sprečavanje rasta karcinoma i palijativno zbrinjavanje bolesnika.

antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.