Retinoblastom

Rak okaRetinoblastom je rak oka koji počinje u mrežnjači – osetljivom sloju koji oblaže unutrašnjost oka. Retinoblastom najčešće pogađa decu mada se može javiti i kod odraslih.

Mrežnjača je sačinjena od jako osetljivih nervnih ćelija na koje padaju svetlosni zraci nakon što prođu kroz prednji deo oka. Mrežnjača šalje signale preko optičkog nerva do mozga gde se ti signali interpretiraju kao slike.

Retinoblastom, redak oblik raka i istovremeno najčešći tumor oka kod dece, može se javiti na jednom ili oba oka.

Znaci pojave retinoblastoma su:

  • Abnormalan izgled zenice, zenica koja daje beli ili žućkasti odsjaj kada se snop svetlosti uperi u nju, npr blic fotoaparata. Zdrava zenica daje crveni odsjaj na fotografiji.
  • Razrokost, oči koje kao da ne gledaju u istom pravcu.
  • Zaostajanje u razvoju deteta.
  • Crveno, nadraženo oko koje suzi, pogoršanje vida.

Ako primetite neki od zabrinjavajućih znakova kod deteta, javite se pedijatru ili specijalisti oftalmologije. On će prvo ispitati postojanje nekih drugih bolesti koje daju slične simptome. Ako se retinoblastom već javljao u vašoj porodici redovno vodite dete na preventivne preglede kod oftalmologa.

Testovi i procedure koje se koriste kod ispitivanja su:

  • Pregled oba oka vašeg deteta da bi se ispitalo koji je uzrok simptoma kod Vašeg deteta. Za detaljno ispitivanje lekar može upotrebiti opštu anesteziju.
  • Snimanje skenerom, magnetnom rezonancom ili drugim metodama da bi se utvrdilo koliko je retinoblastom porastao i da li se proširio na druge delove oka.
  • Konsultacija sa drugim stručnjacima kao što su onkolog, očni hirurg, genetsko savetovalište radi traženja najbolje opcije lečenja.

Deca koja su lečena i izlečena od retinoblastoma moraju mesečno biti pregledana nekoliko godina nakon izlečenja retinoblastoma jer isti ima tendenciju ponovnog vraćanja na tretiranom oku i okolnim strukturama. Pored toga deca koja obole od retinoblastoma imaju povećan rizik od razvoja drugih vrsta raka u ostalim delovima tela. Stoga se njihovo stanje i u tom smislu mora redovno pratiti.

Potpuno prirodni preparat za podizanje imunološkog sistema organizma

antikarcionm-primed13-forte

PRIMED 13 Forte je prirodni proizvod na bazi meda i gljive kordiceps koji je vrlo efikasan u jačanju organizma, detoksikaciji i kao jak antioksidans u prevenciji i samoj terapiji kod benignih i malgnih promena i nastajanja metastaza. Ukoliko organizam slabi iz bilo kog razloga ili osoba ima osećaj nedovoljne energije ili se pak nakupljaju štetni metaboliti usled nekih zdravstvenih tegoba tu je PRIMED 13 Forte.