Rak kostiju

Rak kostiju Rak kostiju može početi u bilo kojoj kosti u organizmu, ali najčešće pogađa duge kosti koje sačinjavaju gornje i donje udove.

Postoje nekoliko vrsta raka kostiju. Neke vrste se javljaju uglavnom kod dece dok se druge vrste češće sreću kod odraslih.

Pod terminom rak kostiju se ne podrazumeva rak koji je počeo u nekom drugom delu tela pa je metastazirao na kost, što je česta pojava. Umesto toga ovi karcinomi se nazivaju po mestu gde su počeli npr. rak dojke koji je metastezirao na kost. Rak kostiju takođe ne uključuje rak krvnih ćelija kao što su multipli mijelom i leukemija koje zapravo počinju u koštanoj srži koja se nalazi u unutrašnjosti kosti i u kojoj se stvaraju krvne ćelije.

Simptomi raka kostiju

Simptomi koji se javljaju kod raka kostiju su bol u kostima, otok, osetljivost u blizini pogođene kosti, slomljena kost što se dešava pri minimalnoj traumi. Opšti simptomi bi bili slabost, malaksalost, nenamerni gubitak u težini.

Uzrok nastanka nepoznat

Nije poznato šta je tačno uzrok raka kostiju. Sve počinje od greške u molekulu DNK ćelije, što dovodi do nekontrolisanog rasta i deobe ćelije. Ove ćeliju ne umiru na određeni način kao zdrave ćelije već nastavljaju da se razmnožavaju. Akumulacijom mutiranih ćelija nastaje tumorska masa koja može da napada susedne strukture i da se širi u udaljene organe.

Podela raka kostiju je izvršena na osnovu vrste ćelija od kojih je rak počeo da se razvija.

  • Osteosarkom nastaje od koštanih ćelija i najčešće se javlja kod dece i mladih osoba.
  • Hondrosarkom počinje od ćelija hrskavice koja se nalazi na krajevima kostiju i uglavnom pogađa starije osobe.
  • Evingov sarkom čije ćelijsko poreklo još uvek nije u potpunosti razjašnjeno, javlja se takođe kod dece i mladih osoba.

Faktori koji utiču na verovatnoću javljanja raka

Još uvek nije jasno šta izaziva rak kostiju, ali su utvrđeni faktori koji povećavaju verovatnoću javljanja raka kostiju.

  • Genetsko nasleđe. Određene retke genetske bolesti koje postoje u porodici i koje se prenose na potomke povećavaju verovatnoću javljanja raka kostiju, npr kao što je nasledni retinonblastom, Li- Fraumen sindrom, Vernerov sindrom.
  • Peđzetova bolest kostiju je prekancerozno stanje i kod odraslih povećava verovatnoću pojave kancera.
  • Radioterapija raka. Izlaganje visokim dozama zračenja u toku terapije raka povećava rizik od raka kostiju u budućnosti.

Potpuno prirodni preparat za podizanje imunološkog sistema organizma

antikarcionm-primed13-forte

PRIMED 13 Forte je prirodni proizvod na bazi meda i gljive kordiceps koji je vrlo efikasan u jačanju organizma, detoksikaciji i kao jak antioksidans u prevenciji i samoj terapiji kod benignih i malgnih promena i nastajanja metastaza. Ukoliko organizam slabi iz bilo kog razloga ili osoba ima osećaj nedovoljne energije ili se pak nakupljaju štetni metaboliti usled nekih zdravstvenih tegoba tu je PRIMED 13 Forte.