Nehočkinov limfom (NHL)

NHL


Svi limfomi koji nisu Hočkinovi se klasifikuju kao Nehočkinovi limfomi.

Šta je Limfom?

Limfom je naziv za rak limfnog sistema. Limfni sistem predstavlja deo imunog sistema i sastoji se od međusobno povezanih limfnih sudova, limfnih čvorova i organa (koštana srž, timus, slezina i krajnici). Limfni sistem je ispunjen bezbojnom tečnošću koja se naziva limfa i ona sadrži limfocite (ćelije koje se bore protiv infekcija).

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.

Nehočkinovi limfomi čine 4/5 svih limfoma. Sastoje se od 30 podtipova, koji se dele na:

  1. Indolentne (spororastući, niskog stepena maligniteta),
  2. Agresivne (brzorastući, srednjeg i visokog stepena maligniteta).

Faktori rizika nastanka Nehočkinovog limfoma

Još uvek nije poznat tačan uzrok nastanka ove bolesti. Neki od faktora rizika koji su povezani sa oboljevanjem od Nehočkinovog limfoma su:

  1. Starosna dob i pol: češće obolevaju starije osobe muškog pola,
  2. Oslabljen imuni sistem: NHL je češći kod osoba koje boluju od nekih autoimunih bolesti ili koriste imunosupresivne lekove,
  3. Virusne infekcije: Humani T-limfotropni virus tipa I i Epstein-Barr virus povećavaju rizik,
  4. Rizični faktori radne okoline: Osobe koje su u svom poslu izložene hemikalijama, pesticidima i đubrivima imaju veći rizik od obolevanja.

Najčešći simptom Nehočkinovog limfoma je bezbolni otok limfnih čvorova na vratu, pazuhu ili u preponama.

Ostali simptomi mogu biti:

Povišena telesna temeratura, posebno u večernjim satima,

Izraženo noćno preznojavanje,

Konstantan umor, malaksalost,

Gubitak u telesnoj težini kome se ne zna uzrok,

Stalno kašljucanje,

Gubitak daha,

Svrab i osip po citavom telu.

Jedini način za postavljanje konačne dijagnoze je biopsija uvećanog limfnog čvora. U krvnoj slici broj limfocita je povećan.

U lečenju Nehočkinovog limfoma najčešće se koristi hemoterapija, a radio terapija sve manje. Sve češće se koristi alogena transplatacija kostne srži i transplatacija matične ćelije hematopoeze iz periferne krvi.