6 faktora rizika za karcinom jetre koje je moguće izbeći

Neke od uzroka nastanka malignih promena jetre nije moguće izbeći. Faktore kao što su genetska predispozicija, i zadesno izlaganje kancerogenim materijama nije moguće kontrolisati. Ipak, postoje određeni faktori koji su povezani sa povećanim rizikom od nastanka karcinoma, a koje je moguće isključiti.

 1. Cigarete
  Većina ljudi je upoznata sa višestruko štetnim dejstvom duvana na skoro sve organe i sisteme organizma. I pored podizanja svesti o rizicima koje nosi pušenje cigareta, upotreba istih se ne smanjuje. Karcinom jetre se neće javiti kod svakog pušača, ali svakako, sigurno postoji povećan rizik za nastanak maligniteta, ne samo jetre, već i drugih organa.
 2. Alkohol
  Dugotrajna, svakodnevna upotreba većih količina alkohola vremenom dovodi do trajnih oštećenja tkiva jetre i razvoja ciroze. Osobe sa cirozom jetre imaju veći rizik za razvoj maligniteta, sa lošom prognozom.
 3. Hepatitis B
  Vakcinacija protiv hepatitisa B je jedan od najboljih načina zaštite protiv ove infekcije. Virus se prenosi putem krvi, seksualnog kontakta ili preko majke na bebu tokom porođaja. Hronični hepatitis je jedno od stanja koje može biti podloga za razvoj karcinoma jetre, pa je sprečavanje nastanka infekcije virusom hepatitisa B važan deo prevencije karcinoma jetre.
 4. Rizičan seks
  Upotreba kondoma pruža zaštitu od velikog broja seksualno prenosivih bolesti, uključujući i infekcije virusom hepatitisa B i C. Treba napomenuti da kondom ne pruža 100% zaštitu, pa je izbegavanje seksualno rizičnog kontakta ipak najbolji način prevencije.
 5. Aflatoksin
  Gljivice koje rastu na zrnu pšenice, soje, kukuruza i drugih žitarica, u vlažnim uslovima skladištenja, stvaraju aflatoksin, čije hronično nakupljanje u jetri može dovesti do razvoja malignih promena.
 6. Upotreba intravenskih narkotika
  Kod intravenskih narkomana, često se ista igla koristi za više korisnika, pa je i mogućnost prenosa infekcije značajno povećana. Osim hepatitisa B i C, ovim putem često dolazi do prenošenja HIV infekcije.

PRIMED Reishi 100% prah slomljenih spora ima izražena antioksidativna, antibakterijska i antivirusna dejstva. Deluje zaštitno na ćelije jetre, u toku i nakon oštećenja nastalih pod dejstvom toksina iz hrane i okruženja. Zbog pokazanog antikancerogenog dejstva može se koristiti u prevenciji i kao pomoćno sredstvo u tretmanu benignih i malignih oboljenja jetre.

Primed 13 Forte formula za jačanje imunološkog sistema

antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti.

Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.