15 simptoma raka koji muškarci ignorišu

simptomi raka koje muskarci ne smeju ignorisati


Stručnjaci kažu da bi u velikoj meri bilo od koristi da se na određene simptome koji mogu ukazivati na postojanje raka, reaguje što je moguće ranije. Neki od simptoma raka kod muškaraca su specifični. Oni nastaju u okviru određenih delove tela i mogu direktno ukazati na mogućnost postojanja raka, dok su neki simptomi nejasni.

 • Kvržica u grudima

Većina ljudi ne smatra da postoji mogućnost da muškarac dobije rak dojke. Iako nije uobičajeno, moguće je, i zato svaka nova masa u predelu grudi muškarca treba biti proverena od strane lekara.

Postoji i nekoliko drugih zabrinjavajućih znakova na koje i muškarci kao i žene treba da obrate pažnju. Oni uključuju :

  • Koža dojke izgleda pomorandžine kore
  • Retrakcija bradavice
  • Crvenilo bradavice ili kože dojke
  • Iscedak iz bradavice
 • Bol

Svaki bol koji  duže traje treba proveriti od strane Vašeg lekara. Lekar bi trebalo pažljivo da uzme anamnezu, a zatim da odluči da li je potrebno dalje ispitivanje.

 • Promene na testisima

Rak testisa se često javlja kod muškaraca starosti od 20 do 39 godina. Preporučuje se da muškarci imaju  pregled testisa od strane lekara kao deo rutinskih pregleda. Neki lekari takođe savetuju mesečni samopregled.

Svaka promena u veličini testisa, kao što su rast ili skupljanja, treba da probude sumnju. Pored toga, svaki otok, čvorić ili osećaj težine u skrotumu ne treba zanemariti. Neki karcinomi testisa se razvijaju veoma brzo. Dakle, rano otkrivanje naročito je važno .

 • Promene u limfnim čvorićima kao simptom raka

Ako primetite čvorić ili oticanje limfnih čvorova ispod pazuha, u vratu  ili na bilo kom drugom mestu, to bi mogao biti razlog za zabrinutost. Vaš lekar bi trebalo da Vas ispita i utvrdi bilo kakve povezane probleme koji bi mogli da objasne promene u limfnom čvoru, kao što su infekcije. Ako nema infekcije, lekar će obično zatražiti biopsiju.

 • Povišena temperatura može biti jedan od simptoma

Većina kancera će prouzrokovati groznicu u nekom trenutku. Često, groznica se javlja nakon što se rak proširio iz primarne pozicije i zahvatio drugi deo tela. Groznicu takođe mogu uzrokovati maligne bolesti  krvi, kao što su limfomi i leukemije. Ne treba ignorisati temperaturu koja se ne može objasniti.

 • Gubitak u težini

Neočekivani gubitak težine je briga. Većina nas ne izgubi težinu lako. Ako osoba izgubi više od 10% njegove telesne težine u roku od 3 do 6 meseci, vreme je da se javi  lekaru.

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.

 • Uporan bol u stomaku i depresija – mogući simptom raka

Svaki čovek ( ili žena ) koji imaju bol u abdomenu i osećaju se depresivno trebaju se javiti lekaru. Stručnjaci su otkrili vezu između depresije i raka pankreasa. Drugi simptomi raka pankreasa mogu uključivati žuticu, promene u boji stolice – siva, često je i taman urin. Svrab po celom telu se takođe može javiti.

 • Umor

Umor je još jedan nejasan simptom koji bi mogao ukazati na rak kod muškaraca. Ali i mnogi drugi problemi mogu izazvati umor. Kao i groznice, umor se razvija kada rak napreduje. Međutim, on takođe može nastati u ranijem stadijumu kod nekih malignitet, kao što su leukemije, rak debelog creva ili rak želuca .

 • Uporan kašalj kao jedan od simptoma raka

Kašalj se očekuje, naravno, kod prehlada, gripa i alergija. On je takođe ponekad sporedni efekat lekova. Ali veoma produženi kašalj koji traje više od tri ili četiri nedelje, može biti simptom raka ili može da ukazuje na  neki drugi problem kao što su hronični bronhitis ili refluks kiseline iz želuca.

 • Otežano gutanje

Neki muškarci mogu prijaviti problem sa gutanjem  i onda ga ignorisati. Vremenom, oni menjaju svoju ishranu za više tečnu dijetu. Poteškoće sa gutanjem mogu biti znak GI raka, kao što je kancer jednjaka.

 • Promene na koži

Trebalo bi obratiti pažnju ne samo na mladeže, već  i na promene u pigmentaciji kože. I iznenadna pojava krvarenja na koži je razlog da posetite svog  lekara. Većina stručnjaka smatra da se ne čeka duže od nekoliko nedelja od kad se uoči promena na koži.

 • Krvarenje kao signal

Svaki put kada vidite da krv izlazi iz nekog dela tela odakle nikada niste videli ranije – ako počnete da iskašljavate krv, pljujete krv, ima krvi u stolici ili u urinu, vreme je za posetu lekaru .

 • Promene na usnama

Ako pušite ili žvaćete duvan, morate biti posebno oprezni sa bilo kakvim belim flekama unutar usane duplje, na usnama ili belim mrljama na vašem jeziku. Te promene mogu da ukažu na leukoplakiju, prekancerozno stanje koje nastaje pod uticajem dugotrajne iritacije. Ovo stanje može napredovati do malignih promena.

 • Urinarni problemi

Kako muškarci stare urinarni problemi postaju češći.

  • Nagon za mokrenjem se javlja  češće , naročito noću
  • Osećaj hitnosti za mokrenje
  • Osećaj da nije u potpunosti ispražnjenja bešika
  • Teškoće sa pokretanjem  mlaza urina
  • Urin curi kada se smejete ili kašljete
  • Tanji mlaz urina

Kada primetite ove simptome, trebalo bi da tražite lekarsku pomoć. To posebno važi ako se simptomi pogoršavaju.

Vaš lekar treba da uradi digitalni rektalni pregled , koji će vam reći da li je prostata uvećana ili ima čvoriće na njoj. Prostata se često uvećava kod muškaraca starije dobi. To je najčešće uzrokovano nekanceroznim stanjem koje se zove benigna hiperplazija prostate ili BPH. Vaš lekar može zatražiti test krvi za proveru nivoa prostata specifičnog antigena ili PSA. PSA je protein koji se stvara u prostati, a test se koristi da se utvrdi mogućnost postojanja raka prostate .

 • Tegobe sa probavnim traktom

Problem sa varenjem mogu ukazati na rak jednjaka, želuca ili creva. Pogoršanja sa varenjem treba prijaviti lekaru.