Smetnje u ishrani kod obolelih od raka i kako ih ukloniti

Smetnje u ishrani kod onkoloških bolesnika

Ishrana je važan deo onkološkog lečenja. Pravilan izbor načina ishrane u periodu pre, tokom  i po završetku lečenja može Vam omogućiti da se osećate bolje i da bolje podnesete često dugotrajno lečenje. Pored toga, sve je veći broj istraživanja koja pokazuju da način ishrane tokom i nakon lečenja ima uticaj i na uspešnost lečenja i ponovnu pojavu bolesti.

Kod osoba obolelih od raka, usled bolesti ili kao neželjeni efekat lečenja, mogu se javiti različite tegobe. Slede saveti za prevenciju i uklanjanje smetnji koje mogu poremetiti preko potrebnu pravilnu ishranu.

  • Anoreksija (gubitak apetita i mršavljenje) – jedan od najčešćih problema
    • Stimulišite apetit mirisom, ukusom i izgledom obroka, kao i odabirom namirnica
    • Jedite manje, češće i u određeno vreme
    • Unosite male obroke svaka 1-2 sata umesto tri veća obroka
    • Hrana treba da je visokokalorična i sa dosta proteina (belančevina)
    • Ako imate poteškoća sa konzumiranjem čvrste hrane koristite hranljivu tečnu hranu kao što su mleko, supa, sokovi, šejkovi
    • Uvek imajte pripremljene male porcije svoje omiljene hrane tako da su Vam pri ruci kada ogladnite
    • Doručak treba da sadrži trećinu belančevina i kalorija koje su potrebne za jedan dan
    • Jedite hranu čiji vam miris prija
    • Jake mirise prilikom pripreme i služenja hrane možete izbeći korišćenjem kesa za pečenje, kuvanjem na otvorenom, korišćenjem aspiratora, ili služenjem hladnih jela
    • Imajte nekog da vam pomogne pri pripremi obroka
    • Probajte nova jela. Budite kreativni kod pripreme dezerta, isprobajte razne recepte koji sadrže različite vrste namirnica, začine i dodatke jelima jer se vaša potreba može menjati iz dana u dan.

Da biste povećali količinu belančevina i kalorija u obrocima, koristite:

    • Mlečne proizvode (sir, krem sir, mleko u prahu koje možete dodati pudingu ili milkšejku)
    • Sladoled, čokoladno mleko, puter, kikiriki puter
    • Piletinu sa začinima (bosiljak, ruzmarin, mirođija)
    • Belance
    • Čajno pecivo, krekere, keks sa suvim voćem
    • Hleb sa semenkama, testeninu
    • Suvo voće kao užinu (orah, lešnik, badem, suvo grožđe, urme, suve smokve i kajsije)
    • Majonez, kečap, pavlaku (dodati uz glavni obrok)
    • Voće uz dodatak šlaga, slatke pavlake
    • Voćne sokove prirodno ceđene sa medom
    • Kompote i slatka od voća, voćne kolače

 

  • Promena ukusa hrane – zbog terapije ili zbog problema sa zubima može se javiti promena ukusa hrane. Dolazi do pojave iznenadne odbojnosti prema nekim namirnicama. Posle određenog vremena, neki ili svi uobičajeni osećaji za ukus se mogu povratiti, ali takođe može od završetka terapije proći i godinu dana pre nogo što osećaj za ukus postane ponovo normalan.

Sledeći saveti Vam mogu pomoći da regulišete promene ukusa:

    • Ispirajte usta vodom pre jela
    • Odaberite hranu koja po vama miriše i izgleda dobro
    • Probajte svoju omiljenu hranu
    • Jedite male obroke više puta dnevno
    • Jedite kad god osetite potrebu
    • Konzumirajte aromatičnu hranu (mirođija, bosiljak, limun) da biste stimulisali čulo ukusa
    • Dodajte, začine i sosove jelima
    • Probajte kisele voćke (pomorandže, mandarine, limun, grejp) ukoliko nemate oštećenja sluzokože u ustima
    • Ukoliko vam hrana bogata proteinima (crvena mesa) prouzrokuje neugodan ukus, zamenite je drugim visokoproteinskim namirnicama (mlečni proizvodi, jaja, pečurke, mahunarke)
    • Jedite meso sa nečim slatkim, kao što su marmelada, žele ili sirup od jabuka
    • Poboljšajte ukus mesa ili ribe marinirajući ih u slatkim vinima ili specijalnim sosovima i umacima
    • Nađite recepte za visokoproteinsku posnu hranu (kineski kuvar)
    • Koristite bombone od limuna bez šećera ili mentol bombone ako imate metalan ili gorak ukus u ustima
    • Koristite plastično posuđe ako hrana ima metalan ukus
    • Jedite u društvu porodice i prijatelja
    • Neka drugi pripremaju hranu
    • Prekinite sa jelom ukoliko ono kod vas izaziva neprijatan ukus
    • Probajte nešto novo kada se osećate najbolje

Mučnina – se javlja kao posledica hemioterapije ili druge metode lečenja i može uticati na normalnu ishranu.

Sledeći saveti Vam mogu pomoći da umanjite osećaj mučnine:

    • Jedite pre početka terapije
    • Jedite više manjih obroka dnevno
    • Jedite hladnu hranu bez jakih mirisa
    • Budite u sedećem stavu minimum jedan sat posle obroka
    • Izbegavajte hranu koja izaziva mučninu (masnu, prženu, začinjenu i preslatku hranu)
    • Jedite pasiranu, sočnu, lako svarljivu hranu
    • Možete jesti jogurt, mlad postan sir, belo meso, pirinač
    • Od voća i povrća možete jesti krompir šargarepu, bananu, jabuku
    • Preko dana možete grickati suvu hranu kao što su krekeri, grisine, tost ili nesoljene kokice
    • Tečnost konzumirajte polako, u malim gutljajima tokom dana
    • Preporučuju se bistre tečnosti: supa, čaj od nane, sok od jabuke
    • Ispirajte usta pre i posle jela
    • Imajte pri ruci mentol ili limun bombone ako imate loš ukus u ustima
    • Izbegavajte da jedete u prostoriji koja se oseća na kuvanje ili gde je pretoplo
    • Održavajte prostor u kome boravite provetrenim i na odgovarajućoj temperaturi

Čaj od đumbira protiv mučnine

Staviti ½ kafene kašičice istruganog korena đumbira u šolju, preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji 10 minuta. Nakon toga procediti i piti u manjim gutljajima u toku dana.

  • Povraćanje – ukoliko imate nakon na povraćanje ili povraćate, preporučuje se:
    • Ne piti i ne jesti dok ne prestane nagon za povraćanjem
    • Kada prestane nagon za povraćanjem, uzimati polako i sa razmacima male gutljaje vode, čaja ili bistrih supa
    • Izbegavati konzumiranje crvenih sokova od voća i povrća
    • Ukoliko organizam prihvati tečnu hranu, nakon nekog vremena preći na kašastu hranu (pire od krompira, šargarepe, kaša od pirinča, jogurt).

Preporučujemo upotrebu prirodnog preparata za podizanje imunološkog sistema organizma

Kao dodatak terapiji malignih bolesti, pored pridržavanja pravilnog režima ishrane, preporučujemo primenu preparata Primed 13 Forte.

Ova lekovita gljiva u sebi ima aktivne supstance koje pomažu u borbi protiv malignih bolesti.  Ove supstance poseduju antiinflamatorna svojstva pomoću kojih smanjuje zapaljenski odgovor koji pospešuje rast tumora.

Pored toga, pospešuje stvaranje NK ćelija, koje su prirodne ubice malignih ćelija u organizmu. Neke studije su pokazale  da sprečava nastanak metastaza, na taj način što sprečava razvoj krvnih sudova u tumoru.  Kordiceps ima i potentna antioksidantna svojstva i tako štiti ćelije od dejstva slobodnih radikala.

Brojne su dobrobiti kordicepsa kod osoba na hemoterapijiKordiceps ublažava tegobe koje nastaju kao posledica neželjenih efekata lekova koji se primenjuju u hemoterapiji. Smanjuje mučninu, bolove i gubitak težine. Jača imuni sistem tj. sprečava propadanje belih krvnih zrnaca (leukocita), koji su najosetljiviji na štetna dejstva antitumorske terapije.

Kordiceps štiti i ćelije bubrega i jetre od toksičnih efekata hemoterapije, preko kojih se ovi lekovi metabolišu. Čak je ustanovljeno da kordiceps ima svojstvo da pojačava aktivnost antitumorske terapije.

 

antikarcionm-primed13-forte

PRIRODNI PREPARAT NA BAZI MEDA: sadrži Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom semena kajsije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply