Paradajz i prevencija raka prostate – da li postoji povezanost?

paradajz-karcinom-prostata


Paradajz je u žiži interesovanja opet. On je glavni izvor likopena i sastojak mnogih dijeta.

Likopen je svetlo crveni karotenski i karotenoidni pigment i fitohemikalija koja je prisutna u paradajzu, i drugom crvenom voću i povrću, kao što su crvene šargarepe, lubenice i papaje (mada nije prisutan u jagodama i trešnjama). Likopen je karotenoid prisutan u ljudskom organizmu pretežno u krvi ali i u koži, jetri, nadbubrežnim žlezdama, plućima, prostati i debelom crevu. Likopen ima antioksidativne i antiproliferativne efekte koji su dokazani na životinjama ali i na ljudima. To u praksi znači da je izuzetno važan u borbi protiv bolesti kao i u sprečavanju istih.

Rezultati iz nedavne studije su pokazali da su ljudi sa rakom prostate jeli manje paradajza od ljudi koji nemaju rak prostate.

“Biološki je moguće” da korišćenje dovoljne količine paradajza u ishrani može pomoći u prevenciji raka prostate, pokazuju istraživanja tima koji je radio studiju. Oni se slažu da je paradajz važan izvor likopena, hranljive materije koja štiti ćelije od oštećenja. Međutim, još uvek se vodi polemika oko njegovog dejstva.

Za sada, zaključak je da je dobro izbalansirana ishrana, bogata svežim voćem i povrćem, redovno vežbanje i prestanak pušenja najbolji način života.

Primed 13 forte, prirodni preparat, na bazi meda, šitake, kordicepsa, ganoderme, jezgra koštice kajsije, predstavlja idealnu kombinaciju za podizanje imuniteta i jačanje organizma. Povećava otpornost organizma i sprečava širenje i najopakijih bolesti poput karcinoma i drugih bolesti imunog sistema.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply