, ,

Karcinom grlića materice

Grlić materice

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svake godine u svetu od karcinoma grlića materice oboli oko 500 000 žena, a od toga oko 230 000 umre od ove bolesti. Pre dve decenije u našoj zemlji standardizovana stopa iznosila je 18,5 novootkrivenih slučajeva na 100 000 žena. Prosečna starost u kojoj se otkriva invazivni karcinom grlića materice je od 48 do 52 godine, a karcinom in situ (na nivou ćelije) 35 godina.U novije vreme jasno se uočava da su incidenca i mortalitet od karcinoma grlića materice, naročito kod mladih žena ponovo u stalnom porastu.Razlozi ovog porasta nisu dovoljno poznati.Smatra se da veća sloboda u seksualnom ponašanju, koja je povezana sa seksualno prenosivim infekcijama, naročito onih izazvanih Humanim papiloma virusima (HPV) značajno utiče na ovaj porast.

Rani stadijum bez simptoma

Najčešće ne daje nikakve simptome u svom ranom stadijumu. Ukoliko žena ne odlazi na redovne ginekološke preglede (jednom godišnje), gotovo da je nemoguće postaviti blagovremenu dijagnozu.

Pojavi karcinoma grlića materice doprinose:

 • genitalne infekcije (HPV virusi, strogo su specifični za vrstu, kao što su specifični za lokaciju na telu. Delimo ih na HPV viruse niskog onkogenog rizika: tip 6 i 11, 42, 43 i 44, HPV virusi srednjeg onkogenog rizika: 31, 33, 35, 51, 52, HPV virusi visokog rizika 16, 18, 45, 56.)
 • hemijska karcinogeneza (pušenje, imunosupresivni lekovi, hemioterapeutici, alkohol)
 • imunosupresija (“slab” imuni sistem organizma predstavlja osnov za razvoj karcinoma)
 • seksualne navike (rano stupanje u seksualne kontakte može produžiti normalan proces sazrevanja grlića, higijena polnih organa, seksualni odnosi u vreme menstruacije)
 • faktori vezani za muškog partnera (uzrast muškarca u vreme prvog seksualnog odnosa, promiskuitetno ponašanje)
 • način zivota (nizak socio-ekonomski status, neredovna, slaba ishrana, stresni događaji, negativni afekat, povećavaju rizik za nastanak karcinoma)

Klinička slika je dosta šarolika, ali se izdvajaju:

 • masivno krvarenje
 • postkoitalno krvarenje (krvarenje nakon odnosa)
 • postmenopauzalno ili intermenstrualno krvarenje (krvarenje između ciklusa)
 • abnormalno pojačan sekret

Na invazivni karcinom grlića može se posumnjati već prilikom kliničkog pregleda ako je bolest uznapredovala, a u određenim slučajevima citološkim ili kolposkopskim pregledom. Definitivno se dijagnoza postavlja histološkim pregledom tkiva dobijenog biopsijom ili endocervikalnom kiretažom, a kod početnih oblika konizacija.

Rak grlića materice je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, zato kontrolišite svoje zdravlje!

PRIMED 13 Forte je prirodni proizvod koji je vrlo efikasan u jačanju organizma, detoksikaciji i kao antioksidans u prevenciji i samoj terapiji kod benignih i malignih promena.

Tags: , , ,
1 reply
 1. Milena says:

  Postovanje.Imam 29.godina i dvoje dece .Prvo dete sam rodila 2006. a drugo nakon teske muke da zatrudnim 2015. Na samom porodjaJU PRilikom sivenja i na kontroli mi je lekar rekao da imam nesto na materici i da obavezno odem kod svog lekara.Otisla sam kod lekara i on me je poslao da uradim beta test,medjutim iz razloga zbog puno obaveza nisam dalje nista radila po tom pitanj,a osetim da nesto nije normalno i u redu sa mnom.Abnormalni odlivi tokom ciklusa,neredovni ciklusi prevremeni,krvarenja nakon odnosa nesnosljivi bolovi materice i bol u ledjima,kao i jako bolna stolica,nalik porodjajnom bolu,jak do te granice da nemogu uopste da se ispravim i to traje po dva tri dana nekad i duze.U poslednjih mesec dana osecam jak umor,stalno mi se spava,i bolovi u misicima .Krvarenja su tolika da su me dovela do hronicne anemije i samim tim sto ih imam cak i dva puta u mesecu,nikada neznam kad cu dobiti .Ja znam da bih trebala posetiti lekara ali sam jako zauzeta i naletela sam na vas pa ako mozete bilo sta da mi kazete sta bi ovo moglo biti. I da zaboravila sam da kazem da je i moj lekar posumnjao na tumor materice a u mojoj porodici je bilo mnogo obolelih od raka,tetka mi je u Nemackoj umrla,deda takodje,majka mi je imala karcinom materice,tako da mi je lekar rekao da je to i genetski prenosivo ali bi da cujem i vase misljenje.Unapred hvala.Milena

Ostavite Vaš komentar

Želite da se pridružite diskusiji?
Budite slobodni da date Vaš doprinos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *